Vindindustrien løfter i flok

Vindindustrien løfter i flok
17. december 2019

Du kender Euro-pallen, som alle bruger. Det samme gælder standardiserede skibscontainere. Et nyt medlem i standardiserings-familien er fælles udstyr til transport og opbevaring af tårnsektioner til vindmøller. Bag det hele står visionære virksomheder og en fælles beslutning om, at innovation betaler sig.

Industrialisering af vindmølleindustrien driver omkostninger ned og sikkerhed og kvalitet op. Senest har MHI Vestas og Siemens Gamesa designet og testet en ny fælles transportramme til transport af vindmølletårne. Det er sket i tæt samarbejde med en række underleverandører. 

Projektet er et ud af flere tiltag fra tre af verdens største vindmølleproducenter, der i regi af Energy Innovation Cluster indledte et samarbejde om at standardisere store dele af vind-industrien i 2017. Siden da er det gået stærkt.

Siemens Gamesa, MHI Vestas og Vestas ville gå foran i et samarbejde med hele vindindustrien om at drive omkostningerne ned. Det skulle ske ved at formulere og udvikle fælles standarder, udstyr og guidelines på områder, som ikke var forretningskritiske.

Fælles udstyr giver fælles fodslag
I processen har partnerne udviklet flere fælles anbefalinger til øget standardisering i industrien, der er tilgængelige for alle. Desuden har de engageret sig i innovationsprojekter. Et eksempel er det aktuelle Common Equipment Towers-projekt, som Energy Innovation Cluster faciliterer.

”Vores medlemsvirksomheder MHI Vestas og Siemens Gamesa har arbejdet sammen om fælles transport- og opbevaringsudstyr til havvindmølletårne. Prototypen er blandt andet blevet testet hos Welcon i Give og på Esbjerg Havn. Demonstrationen er gået upåklageligt – og det vi er stolte på vores medlemmers vegne. Samarbejdet bærer frugt – og innovation betaler sig simpelthen,” siger Glenda Napier, CEO i Energy Innovation Cluster.

Produktet er udviklet og designet i samarbejde med Advantis, SH Group og R&D Engineering, og udstyret kan anvendes fra at tårnet er produceret til det rejses og samles i den havn, hvorfra havvindmølleparken skal udskibes. Løsningen vil mindske vindindustriens omkostninger med transport af vindmølletårnsektioner, da leverandørkæden fremover kan anvende det samme udstyr til transport af tårne fra forskellige leverandører.

Europallen for tårnsektioner
et er ikke effektivt, at hver af de store virksomheder har et design, der kun er lavet til dem. Fælles udstyr er med til at drive omkostningerne ned, hvilket i sidste ende påvirker prisen på den grønne strøm, som forbrugerne skal aftage.

Den nye fod til tårnsektioner passer til 13 forskellige flangetyper. Den er nem at håndtere og enkel at producere, da der ikke er særlig meget svejsearbejde forbundet med opgaven. Alt i alt kan de medvirkende partnere se fidusen – og det påvirker i sidste ende hele værdikædens konkurrencekraft og prisen på den grønne strøm, som hele verden efterspørger.

”I den grønne omstilling skal vi have mange flere af disse samarbejder om standardiserede fælles løsninger. Det vil være til gavn for os alle,” siger Glenda Napier, CEO i Energy Innovation Cluster.

Alle aktive innovationsprojekter fra Energy Innovation Cluster

Kontaktperson

Jonas Nørholm Larsen
Communication Consultant
+45 21 22 43 04