Lagret energi gør vind mere værd

Lagret energi gør vind mere værd
21. februar 2019

Effektiv og økonomisk rentabel energilagring er afgørende for fremtidens forsyning af energi. CRIF-projektet Gridscale vil både gøre energilagring rentabelt og øge værdien af vedvarende energi.

En effektiv og rentabel løsning til at lagre den energi, vi producerer fra vedvarende kilder som sol og vind, er i høj kurs. En sådan løsning vil sikre en vedvarende energikilde også på de dage, hvor vinden ikke blæser. Samtidig vil det gøre dage med meget vind mere værd, fordi man ikke er tvunget til at sælge den producerede strøm videre med det samme.

”Energilagring er den sidste store sten på vejen mod en 100 procent klimavenlig energiforsyning”, vurderer en af dansk vindenergis pionerer, Henrik Stiesdal, tidligere teknologichef i Siemens Wind Power: ”Løser vi energilagringen, så løser vi klimaudfordringen”, siger han.

Kolossalt potentiale

I CRIF-projektet Gridscale forsøger Henrik Stiesdal og en partnergruppe bestående af Frecon A/S, Blue Power Partner, Welcon, DTU og AAU at sprænge stenen væk. Projektet er faciliteret som en CRIF gennem innovationsnetværket og klyngeorganisationen Energy Innovation Cluster og løber frem til udgangen af marts 2020. Udviklingsprojektet har et samlet budget på 2.6 mio. kr. og rummer betydelige perspektiver på tværs af energiproduktionen.

Kan man gennem Gridscale finde en løsning på energilagringen, vil det både gøre vindenergi og solenergi mere værd. Det vil betyde billigere installation og tilmed levere det definitive svar på spørgsmålene om, hvad vi gør på vindstille dage, om natten eller i overskyet vejr: ”Energilagringen løser flere udfordringer, navnlig de to store: Tilgængeligheden af energi, når vi skal bruge den, og den reducerede omkostning af anlæg til vedvarende energiproduktion. Vi får øget tilgængelighed, fordi vi kan gemme energien, til der er brug for den”, siger Henrik Stiesdal:

”Danmark har et superbrand indenfor energiproduktion. Kan vi knække koden i forhold til lagringsteknologier også, så kan det blive et nyt væksteventyr for danske virksomheder”, siger Glenda Napier, CEO i Energy Innovation Cluster.

Energy Innovation Cluster er Danmarks innovationsnetværk og klyngeorganisation indenfor energiproduktion og samler industriens innovation med fokus på onshore og offshore vindenergi, olie- og gasudvinding, integration af vedvarende energi i energisystemet, energilagring og nye energiproduktionsteknologier. 

Læs mere om projektet her

Kontaktperson

Jonas Nørholm Larsen
Communication Consultant
+45 21 22 43 04