Industrien står sammen om at udvikle fremtidens teknologiske energiløsninger

Industrien står sammen om at udvikle fremtidens teknologiske energiløsninger
21. maj 2019

Det brede samarbejde på tværs af energisektoren bliver vitalt for forsat at udvikle Danmarks styrkeposition i fremtidens energimarked.

Ørsted, Siemens Gamesa Renewables, TOTAL og en række underleverandører er enige. Energiindustrien skal styrke den samlede innovationskraft ved at dyrke samarbejdet mellem energiformerne endnu mere. Det var det tydelige budskab fra alle sektorer og industrier, som udgør den danske energiproduktion, da der var Årsmøde i Energy Innovation Cluster, det danske innovationsnetværk og klyngeorganisation for energiproduktion og energiteknologi.

Her var virksomheder fra vindindustrien, olie- og gasindustrien, universiteter og videninstitutioner samlet under temaet Energy Together - fælles om fremtidens energisystem.

"Fremtidens energisystem kræver nye teknologiske løsninger, innovation, og masser af ny infrastruktur, services og energiteknologier, som vi ikke kender i dag. For at honorere de krav skal vi samarbejde tværs af energiformer og på tværs af værdikæden i jagten på en 100 procent vedvarende energiforsyning", lød opfordringen fra Glenda Napier, CEO i Energy Innovation Cluster.

Anden halvleg i den grønne omstilling
”Vind er hjørnestenen i energisystemet og vindens betydning bliver kun større og større. Samtidig skal der gennemføres en betydelig elektrificering af samfundet de kommende år. Det er opgaven for os alle -både indenfor og udenfor energisystemet”, sagde Mads-Ole Astrupgaard, CEO i Fritz Suhr Technical Group og bestyrelsesformand for Wind Denmark, og Per Fenger, CEO i Liftra, var helt på bølgelængde. En øget integration af vind er centralt, og koden til lagring skal knækkes teknologisk:

”Energilagring er den sidste store tekniske byggesten, der mangler i den grønne omstilling. For at nå i mål med den grønne omstilling, skal vi have meget mere effektive lagermuligheder”, sagde han. Det er en dagsorden, der er både opbakning til og brug for, hvis Danmark skal løfte ambitionerne på energiområdet.

Men den kan ikke stå alene. Peder Østermark Andreasen, bestyrelsesformand i Energy Innovation Cluster, fastslog, at det er et mix, der løser udfordringen: ”Drømmen om den grønne omstilling kan ikke forløses uden et stærkt gassystem. Vi har en stærk rygrad indenfor gas – og vi får det også fremover”, siger han.

Både og
Også for Kristian Ruby, generalsekretær i Eurelectric, er det vigtigt at fastholde flere spor i jagten på en grøn omstilling:

”Det er ikke enten-eller – det er alting på en gang, hvis vi skal nå vores mål for den grønne omstilling. Alle energistrateger i hele verden beskæftiger sig med netop det emne i øjeblikket: Hvilken know-how har vi i dag – og hvordan kan vi bruge dem sammen i den nye verden? Det er det vigtigste spørgsmål”, siger han.

”Industrierne inden for olie og gas, vindenergi og andre energiformer går hånd i hånd i fremtiden for at dække vores energibehov. Der vil være et stort behov for både olie og gas og mere grøn energi i mange år fremover”, siger Ole Hansen, Head of Dan - Halfdan Asset, TOTAL E&P Danmark.

Samarbejde er også et centralt tema for Ørsted, som ser en dansk underleverandørkæde som en støtte og styrke for Ørsted. ”Vi har viden in-house, men vi kan også se, at vores underleverandører kan mere og mere, og vi kan overlade mere og mere til dem”, siger Sten Stoltze, CTO, VP, Head of Engineering i Ørsted.

Fakta
Energy Innovation Cluster:

Energy Innovation Cluster er Danmarks nationale klyngeorganisation og innovationsnetværk for energiproduktion. Organisationen har 270 medlemmer indenfor energiproduktion og energiteknologi og en aktiv projektportefølje til en samlet værdi af mere end 300 mio. kr.

Energy Innovation Cluster arbejder med innovation indenfor:

  • Onshore og offshore vind
  • Olie- og gasudvinding
  • Integration af vedvarende energi i energisystemet
  • Energilagring
  • Nye energiproduktionsteknologier

Læs mere om Energy Innovation Cluster på www.eicluster.dk

Kontakt
Glenda Napier, CEO i Energy Innovation Cluster
Telefon: 42149174 / gna@eicluster.dk

Kontaktperson

Jonas Nørholm Larsen
Communication Consultant
+45 21 22 43 04