Fundamenter skal inspiceres med droner

Fundamenter skal inspiceres med droner
30. august 2019

Fremover vil flyvende droner være med til at kvalitetssikre de fundamenter til havvindmøller, som Bladt Industries A/S producerer og sælger til vindindustrien. Teknologien udvikles i innovationsprojektet Quali-Drone, som Energy Innovation Cluster faciliterer.

Svejsningerne skal være i orden, når Bladt Industries A/S sender et tonstungt stålfundament til havvindmøller afsted fra fabrikken i Aalborg. Derfor bruger virksomheden mange mandetimer og penge på manuel inspektion af fundamentets kvalitet.

I det nye innovationsprojekt Quali-Drone samarbejder Bladt Industries A/S med flere virksomheder og en vidensinstitution om at automatisere gennemgangen af fundamenter, så de lever op til de kvalitetskrav, som vindindustrien stiller til produktet.

Se filmen med projektdeltegerne fra Quali-Drone herunder:

”Partnerne i Quali-Drone-projektet kan være med til at løfte hele vores område indenfor arbejdsmiljø, sikkerhed, kvalitet, leveringstid og dermed også nedsætte vores omkostninger,” siger Jesper Smit, Quality Manager i Bladt Industries A/S. Ifølge ham vil den automatiserede inspektionsdrone fra projektet blandt andet fjerne den risiko, der er forbundet med manuelle inspektioner, fx klatreopgaver på de store stålkonstruktioner.

Konkurrencedygtig energi
Det er dronevirksomheden Lorenz Technology, softwarevirksomheden Delegate og vidensinstitutionen DFM – Danmarks Nationale Metrologiinstitut, der samarbejder med Bladt Industries A/S i Quali-Drone. Energy Innovation Cluster faciliterer projektet.

”Fundamenter til havvindmøller udgør samlet set 20-30 procent af prisen på en havvindmølle. Så når industrien samarbejder om mere effektive metoder til inspektioner, er det et vigtigt led i det samlede arbejde med at gøre prisen på grøn energi mere konkurrencedygtig”, siger Glenda Napier, CEO i Energy Innovation Cluster.

Lorenz Technology, der håndterer dronen i projektet, ser især den direkte adgang til en stor virksomhed som en gevinst ved at engagere sig i et innovationsprojekt. Det fortæller Nicole Sophie Christiansen, Business Development Manager i Lorenz Technology.

”Man får adgang til helt unikke ressourcer og personer, som man ellers ofte ikke vil have adgang til, hvis man bare kontaktede virksomheden ud af det blå. Samspillet med dem – og med de andre innovative aktører i projektet – gør, at vi kan udvikle noget helt unikt sammen, som vi også forventer at kunne sælge til andre brancher,” siger hun.

Quali-Drone er støttet med 2.9 mio. kr. af EU’s Regionalfond, Region Midtjylland og Region Nordjylland. Projektet bliver afsluttet i december 2020.

Kontaktperson

Jonas Nørholm Larsen
Communication Consultant
+45 21 22 43 04