Danske ingeniører bygger verdens største testbænk

30. september 2019

R&D Test Systems i Aarhus designer og bygger vindindustriens største og mest avancerede testbænk.

Verdens førende vindmølleproducenter sætter deres lid til dansk ingeniørkunst, når de skal udvikle og teste de kommende generationers allerstørste havvindmøller.

Det seneste halve år har 25-30 ingeniører fra de danske specialister R&D Test Systems regnet, tegnet og designet på en regulær mammut af en testbænk, som nu er ved at blive bygget hos LORC i Lindø på Fyn.

Testbænken skal fra januar 2021 udsætte den næste generation af prototyperne på verdens største havvindmøller for tests og sikre, at de kolossale energikæmper også kan stå distancen, når de skal levere grøn energi fra havet. Det kræver en testbænk ud over det sædvanlige.

”Vi har bygget store testbænke før, også nogle af de absolut største i verden”, siger Peter Kattai Ulrikkeholm, Business Unit Director hos R&D Test Systems:

”Men denne testbænk er så enorm, at størrelsen i sig selv rummer nogle helt nye ingeniørmæssige udfordringer. Vi bruger hele spekteret af ingeniørfag og al vores erfaring til at designe den”, siger han.

Vindturbiner vokser

Når byggeriet af testbænken står færdigt i januar 2021, bryder det rekorder på stribe.

Motoren i testbænken yder 25 MW og er 15 meter i diameter. Det er tre meter længere end en standard bybus. Den står på en 30 meter lang betonklods og leverer et dynamisk bøjningsmoment på 85 MNm, hvilket gør testbænken til verdens største drivmotor. Det svarer til den trækkraft, man får, hvis man hænger en personbil for enden af en 6 kilometer lang fiskestang!

Al den kraft skal bruges til at udmatte prototyperne på verdens største vindmøller gennem omfattende funktionelle, strukturelle og elektriske tests.
”Vindmølleproducenterne skal have vished for, at deres prototype kan det, den skal”, siger Torben Lorenzen fra LORC:

”Det får man kun, når der er fuld tillid til de tests, der bliver udført. R&D Test Systems har tidligere bygget testbænke for LORC; også nogle af verdens største. Det har derfor været det naturlige valg for os at søge de kompetencer, knowhow og ikke mindst den innovative tilgang, som R&D Test Systems kan levere”, siger Torben Lorenzen.

Et stort ansvar

Allerede nu er testbænken reserveret af en producent, som vil teste prototyper af havmøller til parker, som skal levere endnu mere grøn vindenergi fra 2025.

”De prototyper, testbænken skal arbejde med, repræsenterer års forskning og udvikling. Vi får grundlæggende til opgave at stresse det design til det yderste. Vi skal designe en testbænk, der udsætter prototypen for 20 års vind og vejr på blot 6-8 måneder. Det giver vindmølleproducenterne en afgørende indsigt i, hvordan deres nye teknologi reagerer”, siger Peter Kattai Ulrikkeholm:

”Vi er stolte af, at nogle af verdens største aktører i den grønne omstilling har tillid til, at vi kan håndtere en opgave af denne kaliber, og at vi kan bidrage til at give producenten afgørende viden til det endelige design”, siger Peter Kattai Ulrikkeholm.
 

Kontaktperson

Jonas Nørholm Larsen
Communication Consultant
+45 21 22 43 04