Dansk-britisk samarbejde skal styrke innovation i Nordsøen

Dansk-britisk samarbejde skal styrke innovation i Nordsøen
Glenda Napier and Stuart Barnes
29. november 2019

Grænsen for innovation til den energiproducerende industri skal flyttes. Det er det primære mål med en ny samarbejdsaftale, som Energy Innovation Cluster og det britiske innovationscenter ORE Catapult har underskrevet ved WindEurope Offshore-konferencen i København.

Både Energy Innovation Cluster og ORE Catapult har med samarbejdsaftalen forpligtet sig til at arbejde for at fremme innovationsaktiviteter i Nordsøen og bidrage til udviklingsprojekter om fremtidige energiøer.

Det nye samarbejde skal styrke forbindelsen mellem industri og vidensinstitutioner på tværs af Nordsø-regionen og omhandler blandt andet et teknologisk roadmap for offshore vind og en fælles kortlægning af de største udfordringer, som danske og britiske energivirksomheder skal arbejde med fremover.

Ifølge Glenda Napier, CEO i Energy Innovation Cluster, vil det dansk-britiske samarbejde blandt andet handle om offshore vind, P2X-løsninger og nye teknologier til bedre integration af den grønne strøm:

”Danmark satte som det første land i verden havvindmøller op i 1991. Siden da har den danske vindindustri etableret en unik førerposition globalt, når det gælder innovativ teknologi til grøn energiproduktion. Mellem 2012 og 2018 faldt prisen på energi fra havvind med 60 procent – med afsæt i europæisk innovation og samarbejde på tværs af industrien. Vores nye aftale med ORE Catapult og den britiske offshore-sektor er en unik smutvej for danske virksomheder og forskere, der ønsker at samarbejde med de bedste aktører i UK”, siger Glenda Napier. 

Unik eksport af viden
Danmark og Storbritannien deler en række muligheder og udfordringer indenfor innovation til offshore-sektoren; blandt andet et fælles fokus på nye teknologier til offshore vind, energilagring, og integration af vindenergi i det samlede energisystem. Det fortæller Cris Hill, Operational Performance Director, ORE Catapult.

”Storbritannien har den største andel af offshore vind installeret på verdensplan, hvilket giver os et unikt indblik i installation, drift og vedligehold af de aktuelle havvindmølleparker. Det giver os også en enorm mulighed for at eksportere vores viden globalt,” siger Cris Hill og fortsætter:

”Danmark har også spillet en førende rolle i vindindustriens succes, og var en pioner i udviklingen af kommerciel vindenergi i 1970’erne. Ved at kombinere vores fælles styrker kan vi støtte europæisk innovation og forskeres indsats med at udvide potentialet for innovation i Nordsøen. På den måde er vi med til at sikre, at offshore vindkraft også er et økonomisk eventyr i de næste mange år.”

Fakta:
Samarbejdssaftalen mellem ORE Catapult og Energy Innovation Cluster blev underskrevet på konferencen WindEurope Offshore i København den 27. november 2019. Læs mere på: https://windeurope.org/offshore2019/

Samarbejdet understøttes desuden af Interreg Nordsø-projektet Inn2POWER.

Læs mere om projektet

Energy Innovation Cluster

  • Danmarks nationale klyngeorganisation og innovationsnetværk for energiproduktion
  • +260 medlemmer fra den danske energisektor; blandt andet Ørsted, TOTAL, Vestas, MHI Vestas og Siemens Gamesa
  • +300 mio. kr. i projektportefølje til innovation til energisektoren
  • Læs mere på www.eicluster.dk

Offshore Renewable Energy Catapult

  • ORE Catapult blev grundlagt i 2013 af den britiske regering og er en del af et netværk af Catapults indenfor britiske industrier i vækst.
  • UK’s førende innovationscenter for vedvarende offshore-energi   
  • Fokuserer især på reduktion af omkostningerne ved vedvarende energi fra offshore-sektoren.
  • Læs mere på http://www.ore.catapult.org.uk

Kontakt
Glenda Napier, CEO, Energy Innovation Cluster:
Telefon: 42149174 / gna@eicluster.dk

Kontaktperson

Jonas Nørholm Larsen
Communication Consultant
+45 21 22 43 04